stavanger symfonikor

Litt korhistorie

Stavanger Symfoniorkesters Kor ble stiftet i 1974 av Petr Cejka - cellist i Stavanger Symfoniorkester. Koret skiftet navn til Stavanger Symfonikor i 1991.

Dirigenter

Petr Cejka var korets dirigent i 18 år - frem til 1992. Faste dirigenter har deretter vært Stefan Skiøld fra 1992 til 1994 og Viggo Pettersen fra 1994 til 1995.

Fra høsten 1995 til sommeren 1996 delte Tore Erik Mohn og Odd Sveinung Johnsen oppgavene mellom seg. Tore Erik Mohn overtok deretter alene fra høsten 1996 til mai 1997.

Odd Sveinung Johnsen var korets faste dirigent i 12 år, fra mai 1997 til mai 2009.

Kateryna (Katia) Ustyantseva overtar dirigentrollen fra og med høsten 2009

Første opptreden 1975

Stavanger Symfoniorkesters Kor hadde sin første opptreden i Atlantic Hall i mars 1975, da man fremførte et a capella-program på Sentralsykehusets personalfest. Den egentlige debut med Stavanger Symfoniorkester fant sted 15. januar 1976 - også den i Atlantic Hall. På programmet sto Cesar Francks Psychè. Petr Cejka dirigerte. Siden har koret jevnlig deltatt med orkesterets faste og gjestende dirigenter og solister. Flere konserter er overført i radio og TV.

Newcastle 1977

I 1977 reiste koret sammen med solister på sin første utenlandsferd. Reisemålet var Newcastle og Hexham i England, der kor og solister opptrådte sammen med The New Tyneside Orchestra, under ledelse av Petr Cejka. Verker av Dvorak sto på programmet. I 1980 besøkte koret igjen Newcastle, og sammen med The New Tyneside Orchestra fremførte vi verker av Grieg. I 1982 var koret invitert til å synge Verdis Requiem  Gandesheim i Vest-Tyskland, ved Gandesheimer Domfestspiel.

Frankrike 1984

Korets 10-årsjubileum i 1984 ble bl.a. feiret med en turné til Caen i Frankrike. Cherubinis Requiem sto på programmet. Vi holdt konserter både i Caen og Bayeux. Allerede året etter - i 1985 - ble koret invitert tilbake til Caen. Denne gang deltok vi i byens kirkemusikkfestival med Dvoraks Stabat Mater.

York 1988

I 1988 gikk turen nok engang over Nordsjøen til England, nærmere bestemt til York, der vi holdt konserter som en del av The York Festival and Mystery Plays.

Annen aktivitet

To ganger har koret besøkt Kristiansand. I 1981 hadde vi konsert i samarbeid med Schola Cantorum, og i 1986 deltok vi i Det 15. internasjonale kirkefestspill med Dvoraks Stabat Mater. Høsten 1992 feiret Stavanger Konserthus 10-årsjubileum. På jubileumskonserten fremførte kor og orkester Carl Orffs Carmina Burana. Griegjubileet våren 1993 innebar nye oppgaver for koret: I samarbeid med Rogaland Teater og Stavanger Symfoniorkester deltok vi i tre fremføringer av Peer Gynt. Koret deltok også på selve jubileumskonserten med Olav Tryggvason og a capella-fremføring av Ave Maris Stella og Fire salmer I juni 1993 deltok sopraner og alter i en cd-innspilling av Debussys Sirènes, med Stavanger Symfoniorkester. Dirigent var Alexander Dimitriev. Høsten samme år arrangerte koret gresk aften i Sola kulturhus, med sanger av Mikis Theodorakis. Foruten faste opptredener på Symfoniorkesterets vanlige konserter, har vi også deltatt i orkesterets sommerserie, julekonserter, Stavanger Aftenblads ønskekonserter m.v.

Isle of Man 2005

Feiring av 100 års jubileet for vår unionsoppløsning, 60 års markering av slutt på okkupasjonen samt 17. mai - en gedigen nasjonal fest sammen med vårt stolte broderfolk med vikingblod på Isle of Man og represen-tanter for Rogaland fylke, Stavanger kommune og andre kulturpersoner fra Vestlandet. Et herlig opplegg med a capella konserter, mottakelser og turer.

Seminarer

For å høyne kvaliteten og skolere medlemmene, har vi de senere år hatt minst ett helgeseminar pr. semester. Høsten 1996 ble seminaret for første gang holdt utenbys - på Skude kurssenter i Skudeneshavn. Dette ga stort utbytte både sanglig og sosialt. Våre 'faste' seminarer på Ryfylke Turisthotell, Sand, har også vært meget vellykket. Her blir det tid til hyppige øvelser til nær forestående konserter, innøving av a capella-stoff (kjente sanger vi kan presentere når anledningen byr seg), sosialt samvær med dans til husets orkester, og ikke minst, mye god mat i flotte omgivelser.

En musikalsk utfordring

Stavanger Symfonikor utgjør i dag en viktig del av Stavangers musikkliv. Koret er et amatørkor, men samarbeider med et profesjonelt orkester - en utfordring vi tar alvorlig.